Laboratoria Zakładu Hodowli Bydła

Laboratorium Analizy Jakościowej i Ilościowej

Badania składu chemicznego i jakości surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego.

Wykaz analiz i procedur badawczych (wykonywanych):

  • oznaczenie zawartości wody w mięsie
  • oznaczenie zawartości wody luźnej w mięsie metodą wirówkową
  • oznaczenie zawartości wody luźnej w mięsie metodą bibułową
  • oznaczenie zawartości białka w mięsie metodą Kjeldahla
  • oznaczenie zawartości tłuszczu w mięsie metodą Soxhleta (z tetrachloroetylenem)
  • oznaczenie zawartości kolagenu w mięsie
  • oznaczenie kwasowości mięsa
  • oznaczenie zawartości histaminy w mięsie metodą kolorymetryczną
  • oznaczenie zawartości aldehydu malonowego
  • oznaczenie liczby nadtlenkowej tłuszczu
  • oznaczenie liczby anizydynowej tłuszczu
  • oznaczenie pojemności przeciwutleniającej metodą TEAC
  • oznaczenie zdolności redukowania żelaza metodą FRAP
  • oznaczenie pojemności przeciwutleniającej metodą DPPH
  • oznaczenie zawartości wody w mleku
  • oznaczenie kwasowości rzeczywistej mleka
  • oznaczenie kwasowości miareczkowej mleka
  • oznaczenie zawartości białka w mleku metodą formolową
  • oznaczenie zawartości białka w mleku metodą Kofranyiego
  • oznaczenie zawartości tłuszczu w mleku metodą butyrometryczną
  • oznaczenie gęstości mleka metodą areometryczną
  • oznaczenie gęstości mleka metodą piknometryczną
  • oznaczenie lepkości mleka wiskozymetrem Hopplera
  • oznaczenie kwasowości mleka z alizarolem i błękitem bromotymolowym

Pracownia Biologii Molekularnej

Badania z zakresu genetyki molekularnej.

Wykaz analiz i procedur badawczych (wykonywanych):

  • oznaczanie polimorfizmów genów związanych z użytkowością mleczną i mięsną bydła
  • analiza polimorfizmów genów związanych z układem odpornościowym bydła
  • analiza polimorfizmów genów głównego układu zgodności tkankowej u bydła
  • procedura izolacji DNA z komórek somatycznych mleka

Pracownia Chromatograficzna

Badania dotyczące składu lipidów.

Wykaz analiz i procedur badawczych (wykonywanych):

  • oznaczanie zawartości kwasów tłuszczowych w produktach spożywczych, paszach i innych
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Al. Mickiewicza 24/28
30-059
Kraków
12 662 40 66
12 633 33 07
whbz[a]urk.edu.pl
ESP:/URKRAKOW/whibz
© 2019 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR