WHIBZ - logo

Wydział

Hodowli i Biologii Zwierząt

Godło Polski

Grant Wyszehradzki „Local rabbits breeds – cultural heritage within 'functional food' idea”

25.04.2019

Sukcesem zakończyły się starania o umowę grantową pn. „Local rabbits breeds – cultural heritage within functional food idea”.

Projekt będzie realizowany na naszej uczelni przez dr. inż. Łukasza Migdała (kierownik) i dr Sylwię Pałkę z Katedry Genetyki i Metod Doskonalenia Zwierząt WHiBZ oraz przez prof. dr. hab. Władysława Migdała z Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych (WTŻ). Wraz z partnerami z Czech (Česká zemědělská univerzita v Praze), Słowacji (Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre) oraz Węgier (Kaposvári Egyetem) nasi naukowcy będą analizować rodzime rasy królików hodowanych na obszarze państw V4, czyli Polski, Czech, Słowacji i Węgier. Analiza genetyczna pozwoli określić poziom zróżnicowania między rasami. Łatwostrawność i wysokie walory smakowe mięsa króliczego sprawiają, że kolejnym etapem będzie ocena mięsa z ras rodzimych utrzymywanych ekstensywnie (np. królik popielniański biały, Moravian Blue, Czech White), jak i tych selekcjonowanych pod kątem polepszenia parametrów mięsnych (królik Pannon White). Przygotowane produkty zostaną ocenione pod kątem ich składu chemicznego oraz akceptowalności przez konsumenta, co pozwoli wzbogacić wiedzę na temat produktów tradycyjnych, a przez to rozpropagować rodzime rasy królików.

https://rabbits.urk.edu.pl - Local rabbits breeds – cultural heritage within functional food idea