WHIBZ - logo

Wydział

Hodowli i Biologii Zwierząt

Godło Polski

Kury Czubatka Polska (CP-11 oraz CP-22)

30.11.2016

Księgi hodowlane dla czubatek polskich zostały otwarte

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dniu 21 października 2016 roku wydał decyzje zezwalające na otwarcie oraz prowadzenie przez Krajową Radę Drobiarstwa ksiąg hodowlanych dla wytworzonych na Wydziale Hodowli i Biologii Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie dwóch rodów kur czubatka polska (CP-11 oraz CP-22). W dniu 9 listopada 2016 roku na zebraniu referatowym Krakowskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego im. Michała Oczapowskiego dr inż. Eugeniusz Wencek, kierownik Działu Hodowli i Oceny Drobiu Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej przedstawił informacje o powyższych decyzjach Ministra a następnie wraz z Wiceprezesem Zarządu KRD-IG Antonim Rączką oraz dr inż. Martą Pałyszką (KRD-IG) wręczył list gratulacyjny dla prof. dr hab. inż. Czesława Klocka oraz statuetkę „czubatki” wraz z gratulacjami dla dr Krzysztofa Andresa. Następnie szanowny gość przedstawił referat pt. „Wytworzenie nowych rodów kur czubatka polska szansą na ich restytucję”.

Prace nad odtworzeniem rasy rozpoczęto w 2004 roku kierując się informacjami historycznymi oraz w oparciu o studia terenowe przeprowadzone wcześniej w południowej Polsce. Z ocalałego materiału hodowlanego wytworzono dwie linie różniące się barwą upierzenia i pochodzeniem. Opracowano wzorzec rasy oraz program hodowlany. W następnych latach prowadzono prace służące ustaleniu populacji oraz określeniu użytkowości. Stada objęto również badaniami z zakresu genetyki molekularnej, w celu poznania relacji odtwarzanych populacji z innymi rasami.

Rody CP-11 oraz CP-22 należą do kur ogólnoużytkowych i podobnie jak inne rasy rodzime charakteryzują się odpornością, niewybrednością i długowiecznością. Ze względu na użytkowość, walory dekoracyjne oraz czynnik kulturotwórczy dedykowane są drobnym gospodarstwom prowadzącym zrównoważoną produkcję zwierzęcą. W efekcie krzyżowania dwóch rodów uzyskuje się kurki produkujące jaja o wysokiej jakości a nadliczbowe kogutki utrzymywane zgodnie z metodyką opracowaną dla tradycyjnych ras wolnorosnących mogą stanowić źródło wybornego mięsa.

 

Czubatki polskie, rodu CP-11

Rosnące czubatki polskie rodu CP-11 w Centrum Badawczym i Edukacyjnym w Rząsce

 

Kogut czubatki polskiej, rodu CP-11 Kura czubatki polskiej, rodu CP-11

Kogut i kura czubatki polskiej rodu CP-11

 

Kogut czubatki polskiej, rodu CP-22 Kura czubatki polskiej, rodu CP-22

Kogut i kura czubatki polskiej rodu CP-22