WHIBZ - logo

Wydział

Hodowli i Biologii Zwierząt

Godło Polski
  1. Genetyczne i środowiskowe uwarunkowania cech użytkowości zwierząt
  2. Ocena wartości hodowlanej zwierząt
  3. Optymalizacja programów hodowlanych
  4. Wykorzystanie markerów molekularnych w doskonaleniu cech użytkowych zwierząt
  5. Biologia i biotechnologia rozrodu zwierząt
  6. Toksykologia rozrodu i rozwoju zwierząt
  7. Synteza białek rekombinowanych
  8. Hodowla komórek i tkanek in vitro
  9. Środowiskowe związki zaburzające funkcje komórek
  10. Etiologia chorób cywilizacyjnych – badania na modelu zwierzęcym
  11. Interakcje układu nerwowego, endokrynnego i immunologicznego u zwierząt
  12. Neuroendokrynne podłoże chorób metabolicznych
  13. Przebieg procesów trawiennych oraz przemian energetycznych i białkowych u zwierząt
  14. Doskonalenie systemów żywienia zwierząt z uwzględnieniem prewencji zaburzeń metabolicznych
  15. Ocena wartości pokarmowej pasz
  16. Wpływ żywienia na jakość i wartość prozdrowotną uzyskiwanych produktów zwierzęcych
  17. Ocena składu i właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego
  18. Higiena ogólna i higiena środowiska hodowlanego
  19. Zoopsychologia i etologia zwierząt
  20. Dobrostan zwierząt w aspekcie wskaźników produkcyjnych i behawioralnych
  21. Problemy inkubacji drobiu
  22. Zagrożenie zdrowia zwierząt chorobami o podłożu mikrobiologicznym lub pasożytniczym oraz profilaktyka tych chorób
  23. Ocena efektywności produkcji zwierzęcej
  24. Zmiany populacji i zespołów zwierząt w różnych typach siedlisk ze szczególnym uwzględnieniem środowiska antropogenicznego
  25. Stan jakościowy i ilościowy ichtiofauny rzek Polski południowej pod kątem kondycji ryb oraz ochrony zagrożonych gatunków i ich restytucji