Kierunki badań
- Genetyczne i środowiskowe uwarunkowania cech użytkowości zwierząt
- Ocena wartości hodowlanej zwierząt
- Optymalizacja programów hodowlanych
- Wykorzystanie markerów molekularnych w doskonaleniu cech użytkowych zwierząt
- Biologia i biotechnologia rozrodu zwierząt
- Toksykologia rozrodu i rozwoju zwierząt
- Synteza białek rekombinowanych
- Hodowla komórek i tkanek in vitro
- Środowiskowe związki zaburzające funkcje komórek
- Etiologia chorób cywilizacyjnych – badania na modelu zwierzęcym
- Interakcje układu nerwowego, endokrynnego i immunologicznego u zwierząt
- Neuroendokrynne podłoże chorób metabolicznych
- Przebieg procesów trawiennych oraz przemian energetycznych i białkowych u zwierząt
- Doskonalenie systemów żywienia zwierząt z uwzględnieniem prewencji zaburzeń metabolicznych
- Ocena wartości pokarmowej pasz
- Wpływ żywienia na jakość i wartość prozdrowotną uzyskiwanych produktów zwierzęcych
- Ocena składu i właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego
- Higiena ogólna i higiena środowiska hodowlanego
- Zoopsychologia i etologia zwierząt
- Dobrostan zwierząt w aspekcie wskaźników produkcyjnych i behawioralnych
- Problemy inkubacji drobiu
- Zagrożenie zdrowia zwierząt chorobami o podłożu mikrobiologicznym lub pasożytniczym oraz profilaktyka tych chorób
- Ocena efektywności produkcji zwierzęcej
- Zmiany populacji i zespołów zwierząt w różnych typach siedlisk ze szczególnym uwzględnieniem środowiska antropogenicznego
- Stan jakościowy i ilościowy ichtiofauny rzek Polski południowej pod kątem kondycji ryb oraz ochrony zagrożonych gatunków i ich restytucji